Také pořád tápete mezi pojmy firma na klíč a ready made společnost? Pak neváhejte a čtěte tyto řádky až do konce.

Podnikání je velmi různorodá činnost. Každý dělá něco jiného a každý pro svou činnost potřebuje jiné „podhoubí.“ Existují firmy, jejichž struktura a požadavky jsou jednoduché. Jako příklad můžeme uvést společnost s ručením omezeným, jejíž jediný vlastník (společník) je také jediným jednatelem a provozuje tzv. volnou živnost. Oproti tomu existují společnosti, jejichž vnitřní uspořádání nebo předmět podnikání, je složitější a ne zcela standardní (např. neobvyklá výše základního kapitálu, společnost s velkým množstvím společníků, obchodní podíl není možné dědit, vyjmutí některých pravomocí z rukou statutárního orgánu, předmět podnikání ostraha majetku a osob nebo činnost soukromých detektivů atp.)

 

Pro první skupinu podnikatelů, kteří nemají mnoho zvláštních požadavků jsou určeny především ready made společnosti. Podnikatel zakoupí ready made společnost tak říkajíc jak leží a běží. Tyto hotové, již založené společnosti mají obrovskou výhodu v tom, že je již složen základní kapitál a mají IČ. Podnikatel se tedy v okamžiku podpisu dokumentů nutných k převodu stává statutárním orgánem a může tedy ihned za společnost jednat (podepisovat smlouvy, fakturovat).

 

Pro druhou skupinu – podnikatele se nadstandardními požadavky nabízíme spíše možnost založit společnost na míru. Výhoda spočívá především v tom, že zakladatelský dokument společnosti bude po konzultaci s notářem sepsán přímo na míru specifických požadavků. Nevýhodou může být nutnost složit základní kapitál a potřeba čekat na zápis společnosti do obchodního rejstříku, což trvá 5-10 pracovních dnů.

 

Je důležité však uvést, že obě služby jsou velmi flexibilní. Je tedy samozřejmě možné založit společnost na míru pro podnikatele se standardními požadavky třeba proto, že chce být v obchodním rejstříku zapsán jako první majitel a jednatel společnosti. Nebo naopak již založenou ready made společnost lze prodat klientovi s tím, že se zakladatelský dokument změní notářským zápisem tak, aby vyhovoval specifickým požadavkům klienta.

 

Služby Prague Business Office jsou velmi flexibilní. Kontaktujte naše konzultanty s konkrétním dotazem, určitě nalezneme optimální řešení.

 

Zpět na seznam článků