Rádi byste podnikali, ale nejste si jistí, jak vše uvést do chodu? Následující řádky vám přiblíží, jak začít. Je to jednodušší, než si myslíte.

Promyslete si jednotlivé kroky

V první řadě si  musíte ujasnit, v jaké činnosti chcete podnikat. Detailně si promyslete podnikatelský záměr, který vám přinese potřebnou motivaci a dá vaší činnosti smysl. Jeho součástí by měl být konkrétní plán, který vám zodpoví zásadní otázky. Jaké jsou hlavní cíle vašeho projektu? Jak vypadá marketingový plán a jak budete své podnikání financovat? Stanovit byste si také měli časový harmonogram plánovaných úkonů.

Na základě vypracovaného plánu si také určete rozsah vašeho podnikání, protože od toho se odvíjí výběr formy podnikání, s tím že každá pak obsahuje jiné legislativní podmínky. V neposlední řadě je na pořadu výběr názvu vaší společnosti a  její sídlo.

Místo vaší práce

V případě, že budete podnikat jako osoba samostatně výdělečně činná, budete s nejvyšší pravděpodobností trávit většinu svého pracovního života doma. Co ale podniknete v situaci, kdy se budete potřebovat sejít s významnými obchodními partnery, se kterými se nevídáte na každodenní bázi, nebo s kandidáty na nového zaměstnance? Pro takové příležitosti dnes není vůbec snadné najít vhodné klidné místo. Právě v takových chvílích se vám může hodit moderně zařízená zasedací místnost, kterou budete využívat jen v případě potřeby při těchto událostech.

Další věcí, která může podnikání posunout na novou úroveň je zřízení virtuálního sídla pro vaši společnosti. Vy budete dál pracovat z domova, ale vaše firma bude sídlit na prestižní adrese. Zvučnější adresa totiž zvyšuje důvěru a má tak pozitivní efekt na vnímání vašich klientů. V případě že vás možnost zřízení virtuálního sídla zaujala, přečtěte si článek, který se věnuje výhodám této služby.

Jiná forma, jiná legislativa

Rozmyslete si formu vaší obchodní společnosti. Zda budete vystupovat jako OSVČ nebo prostřednictvím společnosti s ručením omezením či dáte přednost akciové společnosti. Pro každou formu platí jiné legislativní podmínky a s tím se následně pojí také dokumenty, které je pro začátek podnikání nutné zkompletovat. Co od svého podnikání očekáváte a kam chcete směřovat?

Nákup ready made společnosti

Pro začínající podnikání může být zajímavé pořídit si ready made společnost. Tedy zakoupit si firmu, která byla založená čistě za účelem prodeje konečnému zákazníkovi. Ready-made společnost je již zapsaná v obchodním rejstříku, má své sídlo a nedisponuje žádnými pohledávkami ani závazky, což je deklarováno při převádění na nového majitele. Hlavní výhodu představuje úspora času oproti zakládání nové společnosti vlastními silami, protože se vyhnete zdlouhavému byrokratickému procesu a můžete prakticky ihned začít podnikat.

Zpět na seznam článků